Minister Vanessa Matz bezoekt het Europese Astronautencentrum (EAC) van ESA in Keulen: “België is trots Raphaël Liégeois te steunen, een ambassadeur van onze wetenschappelijke uitmuntendheid.”

Op dinsdag 15 juli 2025 brengt federaal minister van Modernisering van de Overheid, belast met Wetenschapsbeleid, Vanessa Matz, een bezoek aan het Europese Astronautencentrum (EAC) van ESA in Keulen, samen met de drie Belgische astronauten: Frank De Winne, Dirk Frimout en Raphaël Liégeois.
Dit bezoek kadert in de actieve Belgische steun aan het Europese ruimtevaartprogramma, en meer bepaald aan de Belgische astronaut Raphaël Liégeois, voor wie een missie gepland staat eind 2026.
"België is trots Raphaël Liégeois te steunen, een ambassadeur van onze wetenschappelijke uitmuntendheid. Het onderzoek en de gegevens uit zijn ruimtemissies zullen vooruitgang mogelijk maken in belangrijke domeinen zoals geneeskunde en biotechnologie,” aldus Vanessa Matz.
De minister wil van deze gelegenheid ook gebruikmaken om een krachtige boodschap te richten aan de Belgische jeugd: durf te dromen en kies voor een loopbaan in wetenschap en technologie. In dit opzicht is de voorbereiding van een Belgische astronaut een uitgelezen kans om de dromen en plannen van potentiële toekomstige astronauten te stimuleren.
“Een astronaut is meer dan een wetenschapper of ingenieur: hij of zij is een blijvende bron van inspiratie. Hij of zij belichaamt durf, nauwgezetheid en internationale samenwerking om de toekomst voor te bereiden. Het is een weerspiegeling van wat onze jeugd morgen kan bereiken,” aldus Vanessa Matz.
Dit bezoek is ook de gelegenheid om opnieuw de aandacht te vestigen op de doorgedreven en veeleisende trainingen in het EAC. Deze trainingen onderstrepen het hoge niveau van technische, fysieke en intellectuele uitmuntendheid dat vereist is om astronaut te worden: “Aan de buitenkant zien we de droom om naar de ruimte te gaan. Wat we soms uit het oog verliezen, is de enorme inspanning die eraan voorafgaat: de simulaties, de opleidingen, de mentale en fysieke voorbereiding. Dat verdient onze volle erkenning en bewondering,” besluit Vanessa Matz.
Tot slot hernieuwt de minister haar sterke inzet voor de ruimtevaartsector, een strategisch domein voor de toekomst van België. Ze benadrukt het belang om niet alleen de wetenschappelijke missies en astronauten te ondersteunen, maar ook het hele ruimtevaartecosysteem: onderzoek, innovatie, de industrie en de vele banen die het genereert.